Wyjątkowa włoska kuchnia
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród wielu możliwości, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie potrawy
Pasty to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. w restauracji Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film