Smaczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Cenimy włoskie jedzenie bo jest smaczne, treściwe oraz nie jest drogie. Oczywiście najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Bardziej wrażliwi konsumenci próbują rzadsze dania takie jak tortellini, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą restauracją włoską należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w karcie są też nie tak typowe potrawy, czy lista win, zawiera typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata różnorodność i potrawy z wielu części kraju. Dobra włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski klimat.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to wcale nie znaczy, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Wykwintne wina z Włoch
Żadna knajpka włoska, która pretenduje do tytułu bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie regionu, nie może ignorować wina. Kolacja na włoską modę z całą pewnością powinien zawierać też trunek. Kieliszek białego wina to dla Włochów reguła. potrawy serwowane w la Grande Mamma Klasyczne wina z Włoch to przede wszystkim toskańskie bolgheri, lombardyjskie oltrepo pavese i nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi posiadać różnorodną kartę win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć wyjątkowość kuchni włoskiej bez wątpienia warto wybrać się do restauracji, która potrafi przyrządzić nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film