Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jakkolwiek również wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy chodzi o dania oraz regionalne produkty.
kuchnia włoska Kraków rezerwacja
Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych produktów. Kraków słynie przede wszystkim z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wybornych regionalnych produktów – podróżnicy przeważnie szukają gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych przedstawią tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, który wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go też charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/mamma-mia/
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy poszukują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni i produktów, za pomocą jakich mogą o wiele poprawniej zapoznać Kraków oraz jego okolice.